Omgaan met autisme

Het is niet altijd gemakkelijk om in je nabije omgeving iemand te hebben met autisme: een partner, een volwassen zoon/dochter, moeder/vader, broer/zus of een goede vriend/vriendin. Het kan veel energie kosten, en je krijgt niet altijd terug wat je zelf in de relatie investeert. Soms gaat het ten koste van je zelfvertrouwen, of je gevoel voor eigenwaarde. Het is moeilijk om aan een ander uit te leggen hoe het voor jou is.

Omgaan met autisme

Omgang bij volwassenen

Mensen met autisme zijn zich niet altijd bewust van de signalen van andere mensen. Ze kunnen dingen zeggen of doen die jij als kwetsend ervaart, of die geen rekening houden met jouw behoeften. Als het gaat om een dierbare persoon, kom je in een moeilijke positie. Je houdt van hem/haar, maar vindt het soms moeilijk om met haar/hem om te gaan. Je wilt vragen om meer rekening met jou te houden, maar je weet niet of dat wel mogelijk is. Tegelijk zie je bij die persoon ook een aantal fantastische eigenschappen en zou je hem/haar voor geen goud willen missen. Je vraagt je af hoe het verder moet, en wat je zelf nog beter zou kunnen doen.

Omgang bij je partner

Mensen met en zonder autisme hebben verschillende communicatiestijlen. Als je partner autisme heeft en jij niet, bestaat de kans groot dat jij het gevoel hebt dat er een stukje liefde is dat hij/zij jou niet lijkt te kunnen geven. Je hebt het gevoel dat de relatie ongelijk is. Je voelt je opgesloten, en niet gezien. En dan is er ook nog de kans dat jouw partner het gevoel heeft dat er niets aan de hand is. Dat maakt het nog moeilijker.

Wat valt er te doen

Coaching kan helpen op verschillende manieren. Het kan jou helpen om beter te leren omgaan met de situatie, de ander beter te begrijpen en te helpen, effectiever grenzen te stellen, meer rust te ervaren en minder energie te verliezen. Het kan de persoon met autisme in jouw omgeving helpen om beter te leren omgaan met zijn of haar autisme, en meer rekening te houden met de behoeften van anderen.